× Zümreler yıllık planlar ve yazılı sorularını burada paylaşabilirsiniz.

Asal Sayılar - Aralarında Asal Sayılar Konu Anlatımı

Çok
3 ay 2 gün önce - 3 ay 1 gün önce #1 Yazan: Cemal Hoca
Asal Sayılar - Aralarında Asal Sayılar Konu Anlatımı, Cemal Hoca tarafından oluşturuldu
ASAL SAYILAR VE ARALARINDA ASAL SAYILARASAL SAYILAR:
Sadece kendisine ve 1’e bölünebilen, 1’den büyük başka pozitif tamsayı böleni olmayan doğal sayılara asal sayılar denir.–      2,3,5,7,11,13,17,19,23,….gibi sayılar asal sayılara örnektir.–      En küçük asal sayı 2’dir. 2’den başka çift asal sayı yoktur.
ARALARINDA ASAL SAYILAR:       Ortak pozitif böleni sadece 1 olan doğal sayılara aralarında asal sayılar denir.–      4 ile 7, 1 ile 8, 6 ile 11 aralarında asal sayılara örnektir. 
      X=an.bm olmak üzere;
–      X sayısının pozitif tamsayı bölenlerinin sayısı (m+1).(n+1)dir.
–      X sayısının pozitif tamsayı bölenlerinin toplamı (a0+a1+a2+…+an).(b0+b1+b2+…+bm)dir.
–      X sayısının pozitif tamsayı bölenlerinin çarpımı A(m+1).(n+1)/2kuralı ile bulunur.
SORULAR:
1)  90 sayısının asal bölenlerinin sayısı kaçtır?
A)18                   B)12              C)6              D)3              E)2
2) X=83.202.213 olduğuna göre, X’in asal çarpanları aşağıdakilerden hangisidir? 
A)2,3,5             B)2,3,7           C)3,5,7        D)2,5,7        E)2,3,5,7
3) 282-212+142 işleminin asal çarpanları aşağıdakilerden hangisidir? 
A)2,7                B)2,5,7           C)3,7           D)3,7,11      E)7,11
5) A=16.18.64.125 sayısı kaç basamaklıdır? 
A)2                    B)3                C)5              D)7              E)11
6) 240 sayısının pozitif tamsayı bölenlerinin toplamı kaçtır?
 A)49                B)98                C)186          D)372          E)744
7) 240 sayısının tamsayı bölenlerinin toplamı kaçtır? 
A)-100            B)-64                C)0              D)80            E)120
8) A=2a+1.3.5 sayısının pozitif bölen sayısı 20 olduğuna göre, a kaçtır? 
A)1                 B)2                   C)3              D)4              E)5
9) 240 sayısının asal olmayan pozitif bölenlerinin sayısı kaçtır? 
A)10              B)12                  C)14            D)17            E)20 
10) 144 sayısının asal olmayan pozitif bölenlerinin toplamı kaçtır? 
A)-5                  B)-3                C)5              D)12            E)15
11) 40.a2=b3 eşitliğini sağlayan pozitif en küçük a ve b sayılarının toplamı kaçtır?
 A)10                B)13                C)14            D)15            E)20
12) İki basamaklı, rakamları farklı en büyük asal sayının üç katı kaçtır?
A)297              B)294               C)291                   D)288                   E)285
Cevaplar:1-D  2-E   3-E  4- A   5-D   6-E   7-C   8-C   9-D   10-A   11-D   12-D
Bu sayfadaki anlatımı ve soruları PDF olarak indirmek için aşağıdaki linki tıklayınız.

Ek dosyası:

Dosya adı: asal-sayil...ilar.pdf
Dosya boyutu:377 KB

Bu sayfadaki anlatımı ve soruları Power Point sunumu olarak indirmek için aşağıdaki linki tıklayınız.
 

Ek dosyası:

Dosya adı: asalsaylar.pptx
Dosya boyutu:89 KB

http://matematikevim.com
Ek dosyalar:
Son düzenleme: 3 ay 1 gün önce Düzenleyen:Cemal Hoca

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Geliştiren: Kunena Forum